Добрите примери от Европа: Загреб

Проучихме успешните чуждестранни примери, които най-много се доближават до предложението ни за нов модел за управление на София. През последните години Братислава, Будапеща и Загреб се управляват от коалиции, които в една или друга форма са близки до това, което предлагаме. В този текст ще ви разкажем за примера на Загреб.

Коалицията, формирана в хърватската столица за местните избори през 2021 година, събира няколко новосъздадени политически партии (като например Можемо, Орах и други), представители на квартални общности, множество местни активисти и неправителствени организации (като например Право на град, които работят за по-справедлив и качествен градски живот). Взаимодействието между тях започва още с местните избори през 2017 година, когато те създават политическа платформа, която впоследствие участва в местните избори преди 6 години. 

Ключова фигура във формирането на коалиция е настоящият кмет на Загреб – Томислав Томашевич. Преди спечелването на кметското място той е градски активист, общински съветник, за кратко депутат, а най-продължително – основно действащо лице в неправителствената организация Институт за политическа екология. Работата на института включва теми като устойчиво развитие, климатична справедливост, енергиен преход, децентрализация, управление на ресурсите и други. Хората, активни в тези неправителствени организации, формират и основното ядро на екипа, който в крайна сметка успява да спечели местните избори през лятото на 2021 година. Коалицията печели кметското място (с 63.87% от гласовете на втория тур) и 23 от 47-те места в загребския общински съвет.

Коалицията е наречена Загреб е наш!, а мотивацията си да се явят на местните избори нейните членове описват така: “През последните 4 години организирахме гражданите в квартални групи, работихме с тях чрез граждански събрания, местни съвети и бяхме опозицията в Общинския съвет, която показа безпрецедентни грижа и знания”. 

Програмата за управление на “Загреб е наш!” се състои от два слоя – тематичен, или общоградски, и квартален. Първият слой включва 18 теми, сред които образование, социална политика, местна самоуправление, дигитализация, застрояване, озеленяване и други. Вторият съдържа планове за действие за различните квартали на Загреб. Подготовката на програмата отнема една година и е включващ процес, в който участват както градски активисти и експерти, така и граждани по квартали. Именно това, че процесът на формиране на градските политики въвлича и гражданите, е подействало убедително и за резултата на самите избори.

На 31.01.2023 Ива Ившич и Мария Кърнич, членове на Общинския съвет от коалицията “Загреб е наш!”, участваха в събитието, на което “Екипът на София” представи предложението си за нов модел за управление на столицата ни. Те разказаха за своя опит преди изборите, но и за управлението на града след тях. От момента на спечелването на изборите през юни 2021 година досега градската управа се е фокусирала върху теми като детските градини, комуналните дружества, отпадъците, градския транспорт и корупцията.

Какво ни показва примерът на Загреб – град, който по мащаби, богатство, политическа ситуация и дори манталитет е близо до София.

Първо, включването на кварталните общности и експертите е ключово не само за подкрепата, която “Загреб е наш!” получава на изборите, но и цялостно за начина, по който след това подхожда към управлението. Споделеното разбиране за развитието на града е широко припознато и успява да събере много знание за града.

Второ, важен е ходът на партията Можемо и след това на коалицията да се кандидатира за местните избори с предварително известни заместник кметове. Това изгражда доверие в целия екип, който излиза сработен пред избирателите, а не само една личност, върху която да са оставени всички очаквания, въпреки че на практика целият екип трябва да управлява града.

Трето, широката коалиция, започнала да се гради още с дейността на Института по политическа екология и работата там, дава възможност за солидна подготовка на план на екипа на Томашич.

Според нас, в “Екипът на София”, това са и най-важните съставки за успешно управление, а в нашия град можем да се радваме на дори по-добре развито предварително познание за града.

Прочети още за нашето предложение за модел.