Решения за София

София няма нужда да избира между компромисни решения и скрити интереси или зависимости, а може смело да започне да работи за това да бъде град на бъдещето, който знае как умно да планира ресурсите си и да дава най-доброто на всички свои жители днес.

Прохладна София

В последните години температурата в София е станала с цели 3-4 градуса по-висока, отколкото в крайградските райони – и не само Витоша, която разбира се е по-хладна, а цялото Софийско поле. Това се случва въпреки смога, който засенчва града, и повече, отколкото можем да отдадем само на климатичните промени.

Между блоковете на София

Представете си, че животът в голям град може да бъде съчетан с такъв сред природата, където сте заобиколени от дървета, широки зелени пространства и места за отдих. Това може да е реалността за над 12% от територията на София, която попада в устройствената зона на жилищните комплекси и където живеят над 50% от жителите на града.

Достъпните жилища в София

На мнозина от нас наскоро сигурно се е налагало да търсят жилище под наем или да купуват в София. Скъпо е, нали? Жилищният пазар в столицата расте непрекъснато и няма изгледи да пада. Нови имоти се заемат непрекъснато, но същевременно стряскащите 25% от софийските жилища са устойчиво празни. Това не позволява на млади семейства да се сдобиват с жилища, изтиква дългосрочни наематели и кара по-възрастните сред нас да живеят на прага на бедността. Можем ли да пренаредим пъзела на това как София създава, обитава и предлага жилища, за да осигурим достоен живот на всички съграждани?

Водите на София

В София се радваме на качествено водоснабдяване. Водата от чешмата става за пиене, налягането е постоянно, а спиранията са рядкост. Канализацията, обаче, е на другия полюс. 20 години минаха от концесията на ВиК и цели 20% от територията на общината все така са без канализация. Но това не е всичко. А какво можем да кажем за градските реки, за езерата, чийто потенциал не ползваме по никакъв начин? А какво можем да кажем за минералните води, заради които нашият град е сдобил славата си? В тази тема ще разгледаме какво всъщност би могла да прави София с водите си и как.

София в движение

“Закъснявам! В задръстване съм. Обикалях 20 минути да паркирам. Не, нямам удобен градски транспорт. Ей, как се движиш с колело в София, не те ли е страх?”. Не си ли казваме това твърде често за жители на европейска столица?
За съжаление София става все по-задръстена, тротоарите и зелените площи – все по-заети от неправилно паркирани автомобили, въздухът – все по-замърсен през зимните, и все по-горещ през летните месеци. А делът на пътувания с автомобили продължава да нараства. Как точно да подобрим инфраструктурата и управлението на транспорта в София, така че да гарантираме на нейните жители и гости бърз, удобен, безопасен и екологичен начин да се придвижват от, към и в града?