Как да гласувам по настоящ адрес

Ако твоят постоянен адрес (адресът, записан в личната ти карта) е извън София, можеш да гласуваш в София на местните избори, ако имаш регистрация по настоящ адрес в града поне от 28 април 2023 г.

За да гласуваш в София на местните избори тази есен, трябва да подадеш заявление за това в ГРАО (главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” към МРРБ), до кмета на Столична община или до кмета на твоя район. Заявлението може да се подаде по електронен път или на хартия.

Крайният срок за подаване на заявлението е 14 октомври.

Заявление по електронен път

Следвай стъпките, за да подадеш заявление по електронен път:

  1. Влез на тази страница от сайта на ГРАО.
  2. Натисни бутона Подай заявление и попълни формуляра, който ще се отвори, съгласно инструкциите, които ще видиш на екрана си. (Не е необходимо да имаш електронен подпис.) Ако не знаеш коя е твоята избирателна секция, можеш да направиш справка тук.
  1. Няколко работни дни по-късно можеш да направиш проверка дали заявлението ти е подадено успешно чрез бутона Проверка на заявление тук. Ако установиш, че има проблем и имаш въпроси или нужда от помощ, можеш да се свържеш с ГРАО по телефона.

Заявление на хартия

Следвай стъпките, за да подадеш заявление на хартия:

  1. Сваляш този образец на заявление (Приложение № 13-МИ от изборните книжа) от сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).
  2. Попълваш го, разпечатваш го, подписваш го и го подаваш: