Експерти. Екипът е постоянно увеличаваща се група от ангажирани с развитието на София експерти, обединени от желанието си за нов модел на управление на града. Моделът трябва да реагира на нуждите на гражданите, без решенията да бъдат временни кръпки. Модел, базиран на развитието на съвременна, удобна и безопасна градска среда, загърбващ политическите амбиции и зависимости, проявявани досега.

Коалиция. На местните избори през 2023 г. е нужно обединение на политически сили и граждански организации, които искат нова и по-добра посока за София. Екипът на София вижда себе си като медиатор и катализатор за диалог и обединение от онези, за които е важно столицата да се управлява кадърно, прозрачно и с ясна визия без повече компромиси с качество, удобство, трайност и естетика.

Не. Не сме партия, няма да правим партия. Вотът на мислещите като нас е достатъчно разделен и от това се възползва досегашният модел за управление на града. Затова нашата цел е да обединим съществуващи партии и граждански организации в коалиция. 

Ситуацията от миналите местни избори, на които опозиционните партии не успяха да постигнат обединение и се стигна до разцепен вот, не бива да се повтаря. Ангажиментът ни към следващите местни избори е създаването на предизборна коалиция, обединена около конкретен план за действие. Започнахме да говорим година преди изборите, за да има достатъчно време за диалог и намиране на общ път към спасение на София чрез демократична промяна.

Доверието, което сме изградили с прогресивните партии и организации в годините ни на съвместна работа, е катализаторът, който се надяваме да постигне и задържи коалицията.

Със съмишлениците си. Започнали сме разговори с партиите, съставляващи коалицията Демократична България, с Продължаваме промяната и със Спаси София. С тях и други организации, или с техните членове, сме работили по много въпроси през последните 5 години. Отворени сме и към други партии, стига да сме на едно и също мнение за това какво трябва да се промени в София.

С ГЕРБ няма да работим. Не отричаме някои успехи на тяхното управление, но и виждаме прекалено, прекалено, прекалено многото недостатъци, застой, пропуснати ползи, а и немалко вреди за техните над 15 години начело на София.

Обръщаме се и към кварталните организации и инициативни комитети. В София има много такива граждански структури – формални или не, всяка от които от години работи по проблемите на квартала си. Това е шанс за истинско гражданско включване и обединение за постигане на по-трайни и мащабни цели.

За да водят информиран диалог. Рискът да не се разберат помежду си за общо явяване е голям и това се видя от последните няколко провеждания на избори. Партии със сходни виждания и платформи и най-вече със сходни избиратели често действат отделно, от което накрая не печелят нито те, нито съмишлениците им. Естественият им порив да изпъкнат със собствени политики, кандидати и кампания засега оставя София управлявана от други хора с други виждания, за които неготовото е хубаво, дори когато то има нужда от ремонт на ремонта.

Да се обединят партиите, особено такива, които не са успели да го сторят на предни избори, национални и местни, не е лесна задача. Тя може да бъде решена най-лесно чрез независим, авторитетен екип от експерти по градски политики, които имат дългогодишна история именно като медиатори между различни заинтересовани страни и които са доказали широчината и дълбочината на знанието си за проблемите и решенията в София.

Вече го правим. Ядрото на Екипът на София е съставено от хората, които предложиха, организираха и привлякоха над 15 000 граждани, организации, учени, политици, бизнес, администрация, медии – в своята работа по съставянето на дългосрочната стратегия за развитие на общината Визия за София, а впоследствие и Софияплан

След зараждането си, Екипът се разшири с още експерти от всички сфери на градския живот. Към момента в него са обединени десетки специалисти, известни и авторитетни имена в градското планиране, архитектурата, опазването на околната среда, транспорта, детското развитие, културното наследство, спорта, градската среда, икономиката и предприемачеството, организирането на процеси, дигитализацията и електронното управление.

Членове на всички посочени партии са участвали в различно качество при създаването на Визия за София и разширяването ѝ с конкретика. Те припознават нашата работа, предложенията ни и нашия експертен капацитет. Това, което ние добавяме към евентуалните стъпки на тези партии към коалиция, е независимост, авторитет и много ясен и конкретен план за действие как да бъде реформирана общината, кои са мерките, които работят и са били идентифицирани в продължение на години от експерти. Партиите имат нужда от обединител и медиатор, разбиращ от София.

Отношенията ни със Спаси София са чудесни. Те са били деен участник в изработването на политики, които предлагаме, и ние ценим тяхната работа за града като активисти, а впоследствие и като политици в лицето на Борис Бонев.

Опасяваме се, че партия Спаси София може да не постигне сама обединение около фигурите и предложенията си, а това – както вече казахме – е риск градът да се управлява все по същия начин. Съществено е да говорим не за една партия, една личност, а за екип от хора и организации. Този екип трябва да бъде съставен от професионални политици, от експерти, от доказани хора с опит в администрацията, в събирането на заинтересовани страни и в градските политики.

Смятаме, че Спаси София трябва задължително да участва в управлението на града. Нашата цел е градът да се управлява по-добре. Вярваме, че е важно на политическата сцена да присъства обединяващ фактор, който да бъде припознат и от Спаси София, и останалите опозиционни партии не като конкурент, а като партньор. Вярваме, че първостепенната задача е да се осъществи предизборна коалиция, която да застане публично зад работещи градски политики и зад дългосрочни цели за развитие на София. От политиките и задачите следват хората, които да ги изпълнят, включително кандидата за кмет.

Този, който успее да създаде и задържи коалицията. Вярваме, че предварителното посочване на кандидат е най-сигурният начин да не се постигне обединение. Това е в пряко противоречие с нашата цел. Личността зависи от задачите и подготовката си. Важно е първо участниците в една такава коалиция да припознаят задачите – в конкретика, а не като пожелания – след което да преценят кой може да ги изпълни най-бързо и най-качествено. И това не важи само за кмета, а и за екипа на кмета, за съветниците в Общината и районните кметове. Софиянци трябва да избират екип и постепенно да се превръщат в част от него, като се ангажират с града и средата, в която живеят, защото един град създаваме и променяме заедно. И демокрацията не е само по време на избори, а е активно всекидневно участие.

Няма да участваме в изборите, освен в коалиция. Екипът на София цели първо обединение. Това значи създаване на предизборна коалиция. Тази коалиция преди изборите трябва да излъчи общ кандидат за кмет, екип на кмета, кандидати за районни кметове и обща листа за общински съветници – на базата на съгласие около конкретен план за действие и конкретни политики.

За да можем да гарантираме че такъв план след изборите ще се изпълнява качествено и с ангажимент, членове на Екипа също са готови да участват като кандидати за тези позиции, стига фигурите им да имат обединителен ефект за участниците на една такава коалиция.

Никак. Ние няма да участваме на изборите нито като партия, нито като независими кандидати. Нашата цел е предизборна коалиция и вярваме, че това е единственият път към промяна на управлението на София. 

Ако не постигнем тази цел, няма да участваме на изборите и ще търсим други варианти за реализация на политиките, които сме изготвили и надградили с помощта на над 15 000 организации и граждани на София.

Скромно. Но от сърце. Огромната част от ресурса, използван за работата ни досега е доброволен – експертните разработки на темите, работата на комуникационния екип, създаването и поддръжката на сайта, работата на снимачния екип. Това е безвъзмездно вложен труд от хора, които имат същата като нашата визия за града. За разходите по тези дейности досега сме събирали пари помежду си, а занапред ще разчитаме и на дарения от съмишленици. Ако сме те спечелили за каузата си, виж как можеш да дариш тук: ​​https://ekipnasofia.bg/support/

Ще разочароваме привържениците на конспирациите и вярващите, че едни хора могат да действат, само под диктовката на някаква финансова зависимост. София да бъде нормален град, в който да живеем, да се учим, трудим, забавляваме и остареем, е достатъчен стимул за това, което правим.

Може, разбира се! Търсим хора с опит, за да работим заедно по програмата за управление. Ако пък човек не се чувства достатъчно силен в нито една тема, то винаги има нужда от споделяне на информация в социалните мрежи, помощ при организирането на събития, или друга, недотам експертна работа.

Първата стъпка да се включите към Екипа на София е тук: https://ekipnasofia.bg/join/

Обсъждайки. Както би трябвало да работи и една коалиция. Начинът ни на работа, посланията ни, качеството на предложенията ни са показно за това какво значи да събереш различни хора и организации в една работеща система. В Екипа на София има двигатели – хора координиращи основни дейности като съдържанието, финансирането, комуникациите и др. Това е единственото ниво на йерархия, но по всички решения може да се изкаже всеки член на екипа. И това се прави, не е теория. Събрали сме мислещи хора с опит. Това е силата на Екипа на София. Така трябва да работи и общината.