Екипна работа по кварталите

В Екипът на София вярваме в гражданската енергия. Дългогодишната работа на нашите членове по градски въпроси ни е показала, че устойчивите решения са тези, които биват вземани и реализирани с гражданско участие. В месеците преди местните избори през октомври 2023 година създаваме заедно с активни граждански групи и кандидати за районни кметове конкретни насоки за управлението на част от столичните райони.

Защо го правим? През последното десетилетие гражданската активност в и около София видимо се увеличава. Честа причина хората да надигнат глас са проблемите в квартала или населеното място, в което живеят – незаконни сметища, липса на детски градини, хаос в придвижването и паркирането, презастрояване, реституция, мръсен въздух, липса или унищожаване на зеленина и много други.

Гражданското недоволство най-често се изразява под формата на квартални Facebook групи – такива в София вече има много. Някои от тях са фокусирани върху чисто практични аспекти от живота в квартала или селото – реклама на услуги и малки бизнеси, информация за изгубени вещи, съвети в различни сфери и т.н. Други групи от своя страна са са се превърнали в поле за изразяване на становища, в катализатор на идеи, инициативи, конкретни съвместни действия и среда за обединяване на усилията за решаването на местните проблеми.

Не са редки и случаите, в които думите преминават в дела. В редица населени места и квартали на общината будните граждани са се уморили да чакат местната власт да си свърши работата, дори когато търсят съвсем базова справедливост. Хората се организират сами да облагородяват или изграждат детски площадки, засаждат дървета, ремонтират спортни съоръжения, създават градинки, регулират паркирането, а понякога дори влизат в съдебен спор, защитавайки публичния интерес. Взаимодействието на такива активни хора с местната власт за съжаление е с променлив успех. Често те попадат на диалогичен районен или зам. кмет, но като цяло липсва устойчива, ефективна и разпозната от гражданите система за въвличане на хората в дейностите на местната власт.

Създаването на насоките за управление на различни райони преминава през следните няколко стъпки:

  1. Публикуване на информация за района – заключения от анализи, резултати от анкети, изводи от постове в социалните мрежи.
  2. Публична среща, на която заедно с местните жители обсъждаме данни и познание за района, картираме основните проблеми и набелязваме възможни решения.
  3. Съвместна работа между секторни експерти и активни местни граждани за формулирането на насоки.
  4. Обсъждане с жители на района и евентуална редакция на предложените насоки.
  5. Финализиране на предложенията от страна на експертите в „Насоки за управлението на района”.

Избери район, за да научиш повече

Банкя

Витоша

Връбница

Възраждане

Изгрев

Илинден

Искър

Красна поляна

Красно село

Кремиковци

Лозенец

Люлин

Младост

Надежда

Нови Искър

Оборище

Овча купел

Панчарево

Подуяне

Сердика

Слатина

Средец

Студентски

Триадица

Красна Поляна

Очаквай скоро