Екипна работа по кварталите

В Екипът на София вярваме в гражданската енергия. Дългогодишната работа на нашите членове по градски въпроси ни е показала, че устойчивите решения са тези, които биват вземани и реализирани с гражданско участие. Затова и смятаме, че Планът за управление, по който работим съвместно с партньорите си, трябва да включва и конкретни планове за действие по райони. В месеците преди местните избори през октомври 2023 година работим именно за това да създадем заедно с активни граждански групи такива конкретни планове за действие.

Защо го правим? През последното десетилетие гражданската активност в и около София видимо се увеличава. Честа причина хората да надигнат глас са проблемите в квартала или населеното място, в което живеят – незаконни сметища, липса на детски градини, хаос в придвижването и паркирането, презастрояване, реституция, мръсен въздух, липса или унищожаване на зеленина и много други.

Гражданското недоволство най-често се изразява под формата на квартални Facebook групи – такива в София вече има много. Някои от тях са фокусирани върху чисто практични аспекти от живота в квартала или селото – реклама на услуги и малки бизнеси, информация за изгубени вещи, съвети в различни сфери и т.н. Други групи от своя страна са са се превърнали в поле за изразяване на становища, в катализатор на идеи, инициативи, конкретни съвместни действия и среда за обединяване на усилията за решаването на местните проблеми.

Не са редки и случаите, в които думите преминават в дела. В редица населени места и квартали на общината будните граждани са се уморили да чакат местната власт да си свърши работата, дори когато търсят съвсем базова справедливост. Хората се организират сами да облагородяват или изграждат детски площадки, засаждат дървета, ремонтират спортни съоръжения, създават градинки, регулират паркирането, а понякога дори влизат в съдебен спор, защитавайки публичния интерес. Взаимодействието на такива активни хора с местната власт за съжаление е с променлив успех. Често те попадат на диалогичен районен или зам. кмет, но като цяло липсва устойчива, ефективна и разпозната от гражданите система за въвличане на хората в дейностите на местната власт.

Създаването на районен план за действие преминава през следните няколко стъпки:

  1. Публикуване на информация за района – заключения от анализи, резултати от анкета, изводи от постове в социалните мрежи.
  2. Публична среща, на която заедно с местните жители обсъждаме данни и познание за района, картираме основните проблеми и набелязваме възможни решения.
  3. Съвместна работа между секторни експерти и активни местни граждани за формулирането на решения.
  4. Публична среща с жители на района за обсъждане и евентуална редакция на предложените решения.
  5. Финализиране на решенията, обвързването им с цялостния План за управление и съставяне на районен план за действие.

Модел за публични срещи с гражданите

Избери район, за да научиш повече

Кремиковци

Средец

Витоша

Младост

Оборище

Панчарево

Студентски

Връбница

Слатина

Овча купел

Триадица

Лозенец

Искър

Очаквай скоро

Възраждане

Очаквай скоро

Илинден

Очаквай скоро

Красно село

Очаквай скоро

Красна Поляна

Очаквай скоро

Люлин

Очаквай скоро

Изгрев

Очаквай скоро

Нови Искър

Очаквай скоро

Надежда

Очаквай скоро

Подуяне

Очаквай скоро

Банкя

Очаквай скоро

Сердика

Очаквай скоро