Добрите примери от Европа: Братислава

Проучихме успешните чуждестранни примери, които най-много се доближават до предложението ни за нов модел за управление на София. През последните години Братислава, Будапеща и Загреб се управляват от коалиции, които в една или друга форма са близки до това, което предлагаме. На фокус в тази статия са Братислава и План Б – може би най-добрият пример за това какво можем да постигнем и в София заедно.

Как Братислава е стигнала до сегашното си управление и практиките, които прилага за развитие на града, прилича в много отношения на предложенията, които в “Екипът на София” отправяме към жителите на нашата столица. През 2017 година група градски активисти, водени от архитекта Матуш Вало (Matúš Vallo), регистрират сдружението “Платформа за Братислава” (Platforma pre Bratislavu). Те са експерти от различни сфери с дългогодишен опит в Братислава – архитекти, програмисти, юристи, социални работници, урбанисти, инженери, лекари и много други. Самият Матуш Вало има опит в инициативи като “Градски намеси” (Mestské Zásahy), “Ние сме градът” (My sme mesto) и “Сдружение Стара тръжница” (Aliancia Stará tržnica), които предлагат решения за емблематични места и сгради в словашката столица. Основателите на Платформа за Братислава я определят като “среда за сериозно мислене за града”. Основна тяхна цел е да идентифицират общинските проблеми, да предложат конкретни решения и да определят цялостната визия на Братислава.

Още преди да основат Платформата, нейните членове са започнали да работят по т.нар. План Б (Plan B), в който събират предложенията си за решения за града. Решенията са групирани в 12 раздела, а по тях работят общо над 70 експерти. Планът покрива различни аспекти от градския живот като идентичност, мобилност, социална сфера, образование, околна среда, култура и т.н. Ключово послание в План Б е, че Братислава може да постигне много повече, ако хората работят заедно, вместо да са в постоянен конфликт, както казва и Матуш Вало в своето кампанийно видео.

С времето работата по План Б привлича общественото и съответно политическото внимание. На изборите през ноември 2018 година Матуш Вало се явява като независим кандидат за кмет на Братислава, подкрепен от две партии – Прогресивна Словакия (Progresívne Slovensko) и Сполу (SPOLU-občianska demokracia). Освен кметското място, коалицията печели и 13 от 45-те места в общинския съвет.

Примерът с Братислава е ценен за нас, защото показва как политически партии могат да припознаят и да работят конструктивно с непартийни организации. Подходът, който “Екипът на София” предлага за предстоящите през октомври 2023 г. местни избори с София, е много сходен на този, който е използван в словашката столица – гражданите и експертите, данните и диалогът да заемат ключова роля както в създаването на решения за градските проблеми, така и при тяхното прилагане, тоест управлението. Този подход осигурява в словашката столица устойчивост на решенията и политиките, тъй като те са припознати от широк кръг хора, експерти и непартийни активисти, които на свой ред оказват необходимата гаранция, че споделените идеи за града се изпълняват.

Един от ключовите участници в процеса по създаването, но и прилагането на План Б – Милота Сидорова, се включи в събитието Нов модел за управление на София, организирано от нас на 31.01.2023 г. Тя сподели, че за успешното управление е необходимо да осъзнаем обема и интензивността на промяната, която трябва да бъде реализирана. Опитът на Братислава показва, че е необходимо да се действа от ден едно, особено в контекста на борбата с корупцията.

По време на своето управление коалицията отделя особено внимание на публичните пространства, мобилността и начина за взаимодействие с гражданите. Създадено е специално общинско предприятие за поддръжка на публичните пространства, реставрирани са исторически бани, обновени са трамвайни линии, закупени са стотици нови превозни средства за градския транспорт, обновена е значителна част от прилежащата му инфраструктура. Общината създава нов парк – “Карлова Вес”, въведен е по-внимателен подход за поддръжката на градската зеленина. Обновено е уличното осветление, ремонтирани са множество публични пространства, създаден е институт за градско планиране, разширени и подобрени са домашните грижи за възрастни хора, подобрена е прозрачността в обществените поръчки и много други.

Това му носи и неоспорим успех сред гражданите. На последните местни избори в Братислава през октомври 2022 г. коалицията на Матуш Вало печели отново кметското място в града и този път с почти удвоен резултат.

Каква е рецептата на Братислава и докъде може тя да отведе града? Какво можем да научим и да използваме в нашия контекст? Коалицията от граждански организации, експерти и политици от прогресивни партии, ориентирана преди всичко около широко споделени решения за градските проблеми и добре анализирана и реалистична визия, се оказва наистина устойчива конструкция. В екипа на градската управа коалицията е представена с добре подбрана комбинация от експерти, политически лица и градски активисти. Тя печели и задържа доверието на гражданите на словашката столица не на последно място защото има много ясен план за действие, основан на дългогодишна работа и събиране на знание, и следва този план.

Според нас, в “Екипът на София”, това са и най-важните съставки за успешно управление, а в нашия град можем да се радваме на дори по-добре развито предварително познание за града.

Прочети още за нашето предложение за модел.